Duurzame ontwikkeling voor dummies

Duurzame ontwikkeling voor dummies
De term duurzame ontwikkeling krijgt stilaan vaste voet aan grond. Zeker nu duidelijk is datwe onze leefomgeving grondige schade toebrengen. Op de koop toe geraken onze grondstoffen uitgeput, zowel voor het produceren van materialen als voor energie. Maar wat betekent duurzame ontwikkeling nu juist?

De officiële definitie
De term duurzame ontwikkeling werd in 1987 uitgeschreven in het Brundtland-rapport door de VN-commissie voor milieu en ontwikkeling. In dit rapport definieert men duurzame ontwikkeling als de ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder hetvermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar tebrengen.

U zegt?
Als we willen dat de toekomstige generatie net zoals ons in hun behoeften kunnen voorzien, is een evenwicht noodzakelijk tussen de belangen van het milieu, de economie en de mens. Dit vraagt niet alleen solidariteit naar de toekomstige generaties, maar ook naar de ontwikkelingslanden toe.

Een voorbeeld
Wie de auto neemt voor boodschappen bij kleine afstanden van minder dan 5 kilometer gooit het principe van duurzame ontwikkeling overboord. Tijdens het autorijden komen er schadelijke stoffen vrij die ons milieu en de gezondheid aantasten. De schade aan het milieu en de gezondheid kosten ons direct en indirect geld. Willen we dus deze negatieve balans laten omslaan dan is de fiets een uitstekend alternatief voor uw boodschappenronde. Door de beweging blijft je lichaam fit en gezond, komen er geen schadelijke stoffen in de lucht vrij en brengt dit ook nog eens een besparing voor u.
Nog vragen?

Wil je meer weten over de geschiedenis? Zoals welk verband er bestaat tussen Rio De Janeiro en duurzame ontwikkeling? Klik dan verder op één van de onderstaande websites. Natuurlijk kan je met je vragen ook terecht bij de milieudienst op het nummer 03/410 02 71 of duurzaam@nijlen.be

De website van de Vlaamse overheid:
http://www2.vlaanderen.be/duurzameontwikkeling/WatIsDO.htm

website van de Federale Overheid:
http://www.duurzameontwikkeling.be

website van Europa
http://europa.eu/legislation_summaries/environment/sustainable_development/ev0006_nl.htm

Wikipedia:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Duurzame_ontwikkeling

Duurzaamheidsambtenaar Gilles Torfs
Tel: 03/ 410 02 71
duurzaam@nijlen.be

contact

Gemeente NijlenKerkstraat 42560 NijlenE info@nijlen.beT 03/410 02 11F 03/481 70 48
Google Maps Nijlen.img

openingsuren

openingsuren.imgSchrijf je in op de nieuwsbrief.img