Thuiscomposteren

COMPOSTBAK

Dit systeem is geschikt voor tuinen met een behoorlijke oppervlakte gazon, struiken, een moestuin, enzovoort. Afhankelijk van de plaats kan je 2 à 3 bakken aaneensluitend naast elkaar plaatsen. Hierdoor kan je het materiaal gemakkelijker omzetten. Een compostbak plaats je best op een schaduwrijke plaats, zo voorkom je uitdroging. Meng en verlucht voldoende je compost om deze levend te houden.

hoe een compostbak opstarten?
STAP 1
Een compostbak kan je aankopen via het gemeentebestuur of eenvoudig zelf maken met houten planken van palletten. Zorg voor een opening zodat je het compost eenvoudig kan uitscheppen.
STAP 2
Voorzie twee bakken: in de eerste bak kan je keuken- en tuinafval deponeren. Als die vol is, verwijder je de opening en breng je de inhoud over in de tweede bak (goed mengen en verluchten). Soms moet de massa bevochtigd worden met water.
STAP 3
In de tweede bak kan de temperatuur nu stijgen. De eerste bak kan je nu opnieuw gebruiken voor keuken- en tuinafval. Na 2 à 3 maanden kan je de compost volledig omzetten.

hoe aanvragen?De bestelling is pas geldig wanneer het bedrag van 70 euro is gestort op het rekeningnummer IBAN BE13 0910 0010 7739, met vermelding 'compostbak' en uw naam en adres.

Je kan ook contant of met Bancontact betalen aan het onthaal in het gemeentehuis.

Na betaling wordt de compostbak bij je thuis afgeleverd door de gemeentediensten.

COMPOSTVAT

Mensen die beschikken over een kleine tuin (circa 250 m²) kunnen best kiezen voor een compostvat zodat het keukenafval en een beperkte hoeveelheid tuinafval zonder veel inspanningen kan omgezet worden tot goede compost.

Hoe een compostvat opstarten?
STAP 1
Plaats het compostvat op een plaats waar er minstens 3 uur per dag zonlicht is en met een onverharde ondergrond.
STAP 2
Plaats je vat op een 9-tal tegels waartussen je enkele centimeters ruimte laat. Zo kan het overtollige vocht via de bodemplaat zijn weg vinden en is er voldoende zuurstoftoevoer. Je start het best in het voorjaar of tegen de zomer aan.
STAP 3
Op de bodemplaat leg je eerst een 15-tal centimeter luchtig materiaal zoals houtsnippers (verhakseld hout is gratis te verkrijgen op het containerpark voor de opstart van een compostvat), fijne takjes, enzovoort waarna je met composteerbare materialen aanvult.
STAP 4
Gebruik wekelijks de beluchtingstok!
Prik op een 5-tal plaatsen, draai een kwartslag en trek hem weer naar boven. Zonder lucht kunnen compostorganismen niet overleven.
een gelijke temperatuur van ongeveer 19°C de voorkeur bijvoorbeeld in garages, kelders, berghokken en zelfs in keukens.

hoe aanvragen?

De bestelling is pas geldig wanneer het bedrag van 44,39 euro is gestort op het rekeningnummer IBAN BE13 0910 0010 7739, met vermelding 'compostvat' en uw naam en adres.

Je kan ook contant of met Bancontact betalen aan het onthaal in het gemeentehuis.


Na betaling wordt de compostbak bij je thuis afgeleverd door de gemeentediensten.

contact

Gemeente NijlenKerkstraat 42560 NijlenE info@nijlen.beT 03/410 02 11F 03/481 70 48
Google Maps Nijlen.img

openingsuren

openingsuren.imgSchrijf je in op de nieuwsbrief.img