Internationaal rijbewijs

Maak een afspraak

Wanneer je naar een land reist dat het Europese rijbewijs niet erkent, heb je een internationaal rijbewijs nodig. Een internationaal rijbewijs wordt uitgereikt door de gemeente van jouw woonplaats.

Wat is dit?

Binnen de Europese Economische Ruimte (EER), bestaande uit de landen van de Europese Unie en Liechtenstein, Ijsland en Noorwegen, kan je met je Belgische rijbewijs een voertuig besturen.

In diverse landen buiten de Europese Unie wordt het Belgisch rijbewijs echter niet erkend en dus ook niet aanvaard als je met een voertuig wil rijden. Voor de lijst van deze landen : raadpleeg de website van Europa.

Hoe aanvragen?

Je kan het internationaal rijbewijs aanvragen bij :

  • het team dienstverlening op het gemeentehuis.

Dit wordt direct opgemaakt door de ambtenaar.

Het internationaal rijbewijs is geldig voor een periode van drie jaar vanaf de uitreikingsdatum. Als het je Belgisch rijbewijs minder lang geldig is, neemt het internationaal rijbewijs die geldigheidsdatum over (bijv. afhankelijk van de medische schifting).

Het in België afgeleverde internationale rijbewijs geldt niet als geldig rijbewijs om te gebruiken in België zelf. Het vervangt het Belgisch rijbewijs hier niet.

Wat meebrengen?

  • je huidige (geldig) rijbewijs
  • je identiteitskaart
  • een recente pasfoto (die voldoet aan de ICAO normen)

Wat kost dit?

Kostprijs : € 16

cash of via bancontact

Extra informatie

Buitenlands ambassadepersoneel moet zich met de diplomatieke identiteitskaart wenden tot de FOD Buitenlandse Zaken om het internationaal rijbewijs te verkrijgen.

Alleen als je niet ingeschreven bent in België, mag je met het internationale rijbewijs in België rijden.

Maak een afspraak