Lokaal bestuur Nijlen gaat voor minder plastic met de actie ‘Mei plasticvrij’

Actie naar handelaars en scholen om plastic zoveel mogelijk te weren

Zodra het terug mag, gaan er in Nijlen opnieuw opruimacties van zwerfvuil door onder de noemer ‘Proper Nijlen’ Maar ondertussen ligt de strijd tegen afval niet stil. In de maand mei zetten we in op het voorkomen van afval met de actie ‘Mei plasticvrij’. Die bestaat uit twee delen: eentje is gericht op de handelaars en winkelen, de andere is toegespitst op de scholen.

Bij de handelaars gaat het om het promoten van een herbruikbare tas. Wie met een herbruikbare tas gaat winkelen bij één van de deelnemende handelaars (en dat zijn er 50), die krijgt een kraslot. Daarmee kunnen de inwoners een Nijlense cadeaubon van 10 euro winnen. Die is dan ook weer lokaal te besteden, want plastic achterwege laten is één ding, zoveel mogelijk de auto op stal laten is een ander en allebei moeten nog verder gepromoot worden!

Herbruikbare brooddozen in de scholen

De tijd van aluminiumfolie of plastic zakjes voor brood en koeken op de scholen moet nu maar eens echt helemaal gedaan zijn! Dat is de bedoeling van de actie in de scholen. De scholen posten in mei foto’s met brood- en koekendozen en als beloning krijgen de scholen lekkers zoals gebakje. Ook die zijn natuurlijk lokaal gemaakt.

De actie in de scholen is natuurlijk bedoeld om navolging te krijgen. Zo leren we niet alleen de kinderen propere gewoontes aan voor later, ook de ouders, grootouders en leerkrachten zweren hopelijk niet-duurzame en vervuilende verpakkingen zo veel mogelijk af!