Zwerfkattenbeleid

Het lokaal bestuur Nijlen heeft in 2010 een diervriendelijk zwerfkattenbeleid opgestart om zo de omstandigheden van de zwerfkatten te verbeteren en tegemoet te komen aan de overlast die ze veroorzaken.

Hoe aanvragen?

Indien je last ondervindt van één of meerdere zwerfkatten in jouw omgeving, verwittig dan het lokaal bestuur. Eén van onze medewerkers plaatst op de afgesproken plaats een vangkooi. Zodra de kat gevangen is breng je onze medewerker op de hoogte. Hij brengt de gevangen kat vervolgens naar één van de participerende dierenartsen uit onze gemeente.

De dierenarts onderzoekt de kat en gaat over tot sterilisatie of castratie. Tegelijkertijd krijgt het dier een knip in het oor. Na de ingreep wordt het dier terug uitgezet waar het gevangen is.

Enkel ernstig zieke dieren worden geëuthanaseerd. 

Omwonenden zullen tijdig bericht ontvangen in verband met het moment en de plaats van de actie. Huiskatten worden tijdens de vangactie best zo veel mogelijk binnengehouden of voorzien van een halsbandje. Dieren met een halsband of chip worden terug vrijgelaten.

Steriliseer je eigen kat

Om het zwerfkattenprobleem bij de bron aan te pakken is het belangrijk jouw huiskat te laten steriliseren.

Elke kat die wordt verkocht of weggeven moet sinds 1 september 2014 gechipt, geregistreerd en ook gesteriliseerd zijn. Deze verplichting geldt voor iedereen (asielen, kwekers en particulieren).

Op 1 april 2018 werd deze sterilisatieplicht uitgebreid. Vanaf die datum moet elke kat, voor de leeftijd van 5 maanden oud gesteriliseerd zijn.

Contactgegevens

info@nijlen.be

03 410 02 11

Regelgeving