Doordachte en heldere indeling in snelheidszones zorgt voor meer verkeersveiligheid en een betere leefbaarheid in Nijlen, Kessel en Bevel

8
nov
2023

De gemeenteraad van Nijlen keurde op 7 november het snelheidsplan voor de hele gemeente goed. De gemeente ging hierbij niet over één nacht ijs. Er was veelvuldig overleg met een commissie van raadsleden, hogere overheden, experts en inwoners. Daarmee zet Nijlen een verdere stap in de uitrol van het mobiliteitsplan. Belangrijk uitgangspunt is dat een begrijpelijke en heldere verkeersomgeving bijdraagt aan meer verkeersveiligheid. Het plan omvat alle snelheidszones, ook die voor fietszones en woonerven. In het algemeen geldt dat je maximaal 30 kilometer per uur mag rijden in dorpscentra, woonwijken en schoolomgevingen (al dan niet met een dynamische regeling), maximaal 50 kilometer per uur buiten de dorpscentra en maximaal 70 kilometer per uur op grotere verbindingswegen.

Wat zijn de grootste aanpassingen?

Er zijn enkele duidelijke basisprincipes in het snelheidsplan:

  • In dorpscentra: maximaal 30 kilometer per uur.
  • In schoolomgevingen: maximaal 30 kilometer per uur.
  • In doodlopende straten/wijken: maximaal 30 kilometer per uur.
  • Op landbouwwegen: maximaal 50 kilometer per uur.
  • Voor verbindingswegen tussen de deelgemeenten en met de buurgemeenten blijft het op de meeste wegen op maximaal 70 kilometer per uur.

De gemeente gaat daarmee vol voor het verbeteren van de leefbaarheid in woonwijken en schoolomgevingen. Door de maximale snelheid daar naar 30 km/u te verlagen (al dan niet met een dynamische regeling nabij scholen), wordt het veiliger voor iedereen. Het is ondertussen algemeen bekend en aanvaard dat een lagere snelheid zorgt voor een aangenamere leefomgeving, met rustigere en veiligere buurten. Meer levenskwaliteit kortom.

Principes waar het plan op stoelt

Het snelheidsplan is geen nattevingerwerk. Er werd met heel wat zaken rekening gehouden: 

  • Mobiliteitswetenschappers en experten deden hun zeg over de indeling van de wegen in categorieën.
  • Het bestaande en nog verder uit te bouwen fietsnetwerk was een ijkpunt.
  • De basisprincipes van het mobiliteitsplan van de gemeente zijn en blijven de leidraad. Meer verkeersveiligheid als middel voor een betere leefbaarheid van de wijk is er daar één van.
  • Ongevallenstatistieken wogen mee door.
  • De haalbaarheid in de praktijk werd afgetoetst met burgers, ambtenaren en de politieke visies

Gemeente overlegt met Vlaamse Regering over Bouwelsesteenweg

De gemeente is enkel bevoegd voor gemeentewegen. Er zijn ook gewestwegen: Albertkanaalstraat, Broechemsesteenweg, Bouwelsesteenweg, Gemeentestraat, Statiestraat, J.E.Claeslaan, Grote Steenweg, Kessel-Dorp en Liersesteenweg. Daarvoor is de gemeente niet bevoegd. Hoewel er op deze gewestwegen enkele aanpassingen werden overeengekomen, zoals bijvoorbeeld de verlaging van de snelheid in de dorpskernen van Nijlen en Kessel, is er nog overleg aan de gang met de Vlaamse Regering voor de Bouwelsesteenweg. Met name een mogelijke dynamische zone 30 ter hoogte van de Klokkenlaan (vanwege twee scholen in de nabijheid) en een stukje zone 50 tussen de Hellevoortstraat en Koekoekstraat (vanwege de vele handelaars) liggen nog ter bespreking.

Hoe gebeurt de uitrol?

Het plan is nu dus goedgekeurd. De uitrol op het terrein kan starten. Het aanpassen of verplaatsen van de verkeersborden die de snelheidszones aanduiden, zal stapsgewijs gebeuren, per cluster en per snelheidszone.