Open ruimte perspectief

Nijlen staat bekend om zijn groene longen en zijn talrijke mogelijkheden om te ontspannen in en genieten van gezonde lucht en groen.

Twee van die groene domeinen hebben dezelfde kenmerken: ze liggen niet alleen in de buurt van de grenzen van onze gemeente, ze hebben allebei een band met een rivier én ze liggen daarnaast ook in de buurt van andere groene domeinen. Maar ze zijn daar niet optimaal mee verbonden.

En laat dat nu net één van de centrale doelstellingen zijn van het ORP: wat nu versnipperd ligt, met mekaar in verbinding brengen. Klinkt abstract? Vrees niet, we maken het meteen concreet.

Kesselse heide en omgeving

Iedereen kent de Kesselse heide, zowel mensen in Nijlen als ver daarbuiten. Dit provinciaal domein is een pareltje waar we trots op mogen zijn. Het domein is op zich al groot, maar er is vlakbij nog meer te zien. Het Hoogbos en het Goor liggen vlakbij aan de overkant van de Lindekensbaan. Die weg vormt een barrière, dat kan anders en beter. De weg kan beter in het landschap ingepast worden, bv door de rijbanen uit mekaar te trekken en een brede middenberm te voorzien zoals je kan zien op de afbeelding.

Iets verder ligt het fort van Kessel, ook al zo’n oase van groen en rust. Het fort ligt op wandelafstand maar bezoekers van de Kesselse heide weten het soms gewoonweg niet…en missen zo iets wat hun dag in Nijlen nog onvergetelijker had gemaakt. Wat missen we daar? Hoe kan dat opgelost worden? Dat kan bijvoorbeeld door een centraal infopunt te voorzien, al dan niet met een eet- dan drankgelegenheid erbij. Zo zie je het vaak bij mooie natuurgebieden.

Kruiskensberg en omgeving

Men neme wat hierboven staat voor de Kessel heide en men verplaatst dat ongeveer 10 kilometer naar het zuiden…en dan ben je in Kruiskensberg. Ook zo’n natuurtopper, ook dicht bij een netedijk en…ook dicht bij andere groendomeinen: de Merodese bossen, Zwart Water en Hollands Kamp en boerderijen die streekproducten verkopen. Daar kan je gemakkelijk een prachtige dag beleven…als je het allemaal weet in vindt toch. Ook hier is het inderdaad een verhaal van verbinding en ontsluiting? Hoe? Een beetje met dezelfde recepten: op zoek gaan naar een geschikte plaats voor één grote centrale parking, het voorzien van een centraal infopunt en de nodige aanpassingen doen aan de Kruiskensbaan. 

Van noord naar zuid

Onbekend is onbemind, dat was één van de conclusies uit de bevraging die aan de opmaak van het plan voorafging. Vertaald naar Nijlen: iedereen kent en gebruikt de Netedijken om te wandelen, lopen en fietsen, maar daar blijft het vaak bij. Het Nijlense hinterland wordt vaak vergeten. En dat is natuurlijk jammer.

 Hoe verhelpen we daaraan? Door de mensen op verschillende plaatsen ‘naar binnen te trekken’ en op die manier een link te maken tussen noord en zuid. Die worden gepland aan ‘Het Badhuis’ om zo de link te leggen via o.a. Kessel Station en het fort in de richting van het Elzenbos en de andere netedijk. Ten tweede eentje tussen Kessel en Nijlen via de Kesselse heide naar de monding van de Visbeek. En ten derde nog één via het Beekpark en Nijlen centrum naar ’t Hofke en Kruiskensberg. Maar bij die laatste is er nog een ‘missing link’. En ook daar is aan gedacht, lees maar hier net onder.

Beekpark Zuid

Een van de doelstellingen van het ORP is dus om de versnipperde groendomeinen met mekaar in verbinding te brengen. Daarin kaderen ook de plannen voor het Beekpark Zuid. Dit moet de brug slaan tussen het Beekpark aan het zwembad en ’t Hofke aan de Tibourschrans. Beekpark-Zuid, gelegen tussen de spoorweg, de Hellevoortstraat en ’t Hofke, moet net als die twee andere gebieden mogelijkheden bieden om te recreëren in een groene omgeving.

Momenteel wordt voor dit gebied een masterplan opgemaakt, om de visie binnen het open ruimte perspectief te gaan vertalen naar een meer concreet masterplan voor de site.

Je kan het volledige visiedocument van het Open Ruimte Perspectief opvragen via omgeving@nijlen.be of via het nummer 03 410 02 11.