Paspoort (reispas)

Maak een afspraak

Om naar bepaalde landen te reizen, moet je in het bezit zijn van een internationaal paspoort (ook wel reispas genoemd).

Wat is dit?

Als Belg volstaat jouw elektronische identiteitskaart om te reizen naar de EU-landen en sommige niet EU-Landen.  Maar er zijn ook landen die een internationaal paspoort (ook wel reispas genoemd) eisen om hun grondgebied te mogen betreden.  Soms moet je zelfs bijkomend een visum van dat land aanvragen.

Als de ouders een paspoort nodig hebben voor een bepaald land, moeten er ook paspoorten aangevraagd worden voor de meereizende kinderen onder de 12 jaar.

Sommige landen eisen bovendien dat je paspoort nog x-aantal tijd (meestal 6 maanden) geldig is op het moment dat je het land binnenkomt of verlaat.

Of je een paspoort nodig hebt of niet (en eventuele andere documenten, visa of inentingen, kan je terugvinden op de website van de FOD Buitenlandse Zaken : www.diplomatie.be.

 

Hoe aanvragen?

Een paspoort moet je persoonlijk aanvragen op het gemeentehuis.  Enerzijds voor de identiteitscontrole, anderzijds om je vingerafdrukken af te nemen.

Ook minderjarige kinderen, onder de 18 jaar,  moeten zich persoonlijk aanbieden, vergezeld van één van de ouders of voogd aangezien die de aanvraag mee moet ondertekenen.

Een reispas heeft standaard een geldigheidstermijn van 7 jaar voor volwassenen.  Voor de kinderen onder de 18 jaar is hij 5 jaar geldig.

Afleveringstermijn

De normale leveringstermijn bedraagt 8 à 9 werkdagen. 

Onze raadgeving : vraag je paspoort tijdig aan.  Als je bijvoorbeeld ook nog een visum nodig hebt, kan het zijn dat je met je paspoort naar de in België gevestigde ambassade moet gaan van het land waar je naartoe reist. 

En een oud paspoort verlengen bestaat niet meer.

Naast de gewone procedure bestaat er ook een spoedprocedure.  Indien je een paspoort voor 14.30 uur aanvraagt, wordt dit de volgende werkdag geleverd

Het paspoort afhalen kan door iemand anders gebeuren. Die persoon moet in het bezit zijn van het betalingsbewijs dat je meekreeg bij de aanvraag. 

Het afhalen gebeurt aan het gezamenlijk onthaal.

Wat meebrengen?

Bij de aanvraag :

  • je identiteitskaart
  • één pasfoto in kleur die niet ouder is dan 6 maand. 

Let op  : omwille van de biometrische controle moet de pasfoto volgende kenmerken vertonen : vooraanzicht, neutrale blik (recht in de camera kijken, niet lachen, geen tanden zichtbaar), geen reflectie van brilglazen, geen haren of andere in het gezicht.  De pasfoto's moeten voldoen aan de ICAO-normen.

  • je oude paspoort.

Je hebt de keuze om te laten vernietigen of, indien je er waarde aan hecht, het ongeldig te laten maken.

Ben je je oude paspoort verloren, dan moet je hiervoor een verklaring ondertekenen bij de aanvraag in het gemeentehuis.

Is je oude paspoort gestolen, dan moet je dit aangeven bij de politie. Zij maken een pv op en dit pv breng je mee bij de aanvraag. 

Wat kost dit?

Gewone procedure:

-volwassene : € 75,00

-minderjarige : € 39,50

 

Spoedprocedure:

-volwassene : € 251,00

-minderjarige : € 215,50

 

Maak een afspraak