Cultuurraad

De cultuurraad is dé spreekbuis van het culturele veld.

Als adviesorgaan en schakel tussen beleid en gebruikers, kan de raad culturele thema’s aankaarten bij het gemeentebestuur. Door het formuleren van voorstellen, bedenkingen, noden en toekomstplannen, timmert de cultuurraad mee aan de brede weg van het lokale cultuurbeleid.

De Nijlense cultuurraad is tevens een ervaren organisator van allerhande activiteiten.

Samen met de afdeling Sociaal en Vrije Tijd trachten de actieve werkgroepen met grootse, kleine, kleurrijke, ingetogen, doorwinterde en kersverse evenementen onze inwoners naar buiten te lokken. Hun hart voor cultuur in de brede zin van het woord, kon je al merken in de Open Monumentendagen, de Week van de Amateurkunsten, Gedichtendag, 11 juliviering, ‘Den Grooten Oorlog, 2014-18’,..

Maar ook in de nabije toekomst mag u zich weer verwachten aan enkele staaltjes van straf organisatiewerk met "het Reuzenfeest".

Er zijn maar liefst 5 voorzitters die hun schouders onder de cultuurraad zetten.

De algemene voorzitter, Wilfried Serneels, leidt de cultuurraad in goede banen. Daarnaast zijn er nog 4 andere sectievoorzitters die elk een culturele sector behartigen, zijnde:

  • Beeldende Kunsten, mevr. Lieve Cambré
  • Socio-cultureel en Toerisme: dhr. Rudy Van Nunen
  • Podiumkunsten, toneel: dhr. Patrick Van Gansen
  • Podiumkunsten, muziek: dhr. Paul Boschmans

Zij trekken de projecten binnen hun sector en zijn aanspreekpunt binnen deze categorie.

De cultuurraad is georganiseerd in een algemene vergadering, een dagelijks bestuur en themavergaderingen.

In de algemene vergadering zetelen alle leden. Zij komen minimaal 2 keer per jaar samen om  kennis te nemen de lopende projecten en dossiers, bepaalde onderwerpen te bespreken of advies te formuleren.

Het dagelijks bestuur bestaat uit de (sectie)voorzitters, aangevuld met enkele andere leden. Deze actieve kerngroep komt op regelmatige basis samen om de vinger aan de pols te houden.

Tot slot worden er kleinere themavergaderingen georganiseerd rond projecten, adviesvragen of andere onderwerpen. Zowel leden van de cultuurraad als niet-leden kunnen aan deze themavergaderingen deelnemen. Op die manier brengen we een groep geïnteresseerden met veel goesting om er iets van te maken, rond de tafel.

Iedereen met een hart of interesse voor cultuur kan lid worden!

De cultuurraad verwelkomt graag verenigingen, mensen die professioneel en/of met veel bezieling bezig zijn met cultuur en geïnteresseerde inwoners.

Ben jij een cultureel nieuwsgierige enthousiasteling? Of wil je wel een handje (of een hoofdje) toesteken bij de organisatie van projecten? Heb je zin om je bedenkingen te delen om zo mee te timmeren aan een vooruitstrevend cultuurbeleid?

Wil jij graag deel uitmaken van de cultuurraad?

Geef gerust een seintje aan de secretaris: klantenadviseur cultuur en erfgoed – afdeling Sociaal en Vrije Tijd – 03 410 02 11 of cultuur@nijlen.be. We maken graag kennis met jou!