Nijlen geeft het goeie voorbeeld met ruime invulling van ‘Maai mei niet’

Respect voor natuur is thema van de maand mei, gemeente vraagt medewerking van de inwoners
‘Laat ons een bloem en wat gras dat nog groen is’, zo zong Louis Neefs lang geleden. Maar zijn woorden zijn zeer actueel. Hij geeft hiermee een stem aan bv insecten die zo enorm belangrijk zijn voor ons allemaal, voor onze voeding, voor onze natuur, … Lokaal bestuur Nijlen doet aan duurzaam groenonderhoud en vraagt aan de inwoners om in hun tuin mee te doen met de jaarlijkse ‘maai mei niet’ actie. Daarmee is dit meteen de actie rond respect voor de maand mei. Hiermee vraagt de gemeente elke maand aandacht voor respect rond een bepaald thema. Het uitgangspunt is steeds: we doen als gemeente alles wat we kunnen, maar we kunnen niet alles zelf doen en dus hebben we de medewerking van onze inwoners nodig!
De natuur is dezer dagen druk in de weer. Tussen uitbundig fris lentegroen zingen de vogels dat het een lieve lust is en bijen, hommels, vlinders en andere insecten doen hun o zo noodzakelijk bestuivingswerk. Niet alleen bloemen maar ook allerlei voedingsgewassen hebben dat heel hard nodig! Om hun job te kunnen doen, hebben de insecten zelf ook voeding nodig. En die moeten wij hen maximaal aanbieden. Wat je daar moet voor doen? Helemaal niets!! Vanuit je luie stoel kan je de natuur helpen. Gewoon even wachten met de gazon of hagen te snoeien of een deel van de tuin zijn natuurlijk gang laten gaan, da’s alles.
Gemeente gaat voor duurzaam groenonderhoud
Al meerdere jaren gebruikt de gemeente geen pesticiden meer bij het onderhoud van openbaar groen langs straten en bermen of in parken. In de plaats kwamen duurzame en gezonde methodes zoals manueel onderhoud. We wachten ook langer met het snoeien van bermen en hagen of met andere maaiwerken. Op enkele plaatsen in de gemeente zal het gras daardoor wat langer worden en mogen wilde bloemen vrijuit bloeien. Dit zijn locaties waar bv een bijenhotel in de buurt is zoals in het Beekpark of aan het Fort van Kessel. Ook in de wijk Tolbroek in Bevel helpen we de biodiversiteit aan handje.
We zorgen daarbij wel voor de veiligheid. Aan kruispunten mag de begroeiing de zichtbaarheid niet in de weg staan en ook fietspaden moeten vlot gebruikt kunnen worden. Merk je een plaats waar dit toch het geval zou zijn, meld dit dan via https://nijlen.smartloket.be/smartloket/melding-groen
Nijlen vraagt medewerking van inwoners: doe mee aan ‘maai mei niet’
Tuinen maken 10 tot 12 procent uit van de totale oppervlakte van Vlaanderen. Dat is hetzelfde aandeel als onze bossen. Daarmee zijn onze tuinen heel erg belangrijk voor onze dieren en planten. Zeker de letterlijk levensbelangrijke bijen kunnen alle hulp goed gebruiken. Op een kort gemaaid gazon vinden bijen, vlinders en andere insecten geen voedsel.
Wat kan je zelf doen?
- In de maand mei je gras niet maaien en daarna een stuk of stukken van je gazon minder kort maaien. In Groot-Brittannië leerde No Mow May dat je zo al 10 keer meer bijen kunt aantrekken! Een verbluffend resultaat
- Maai je gras sowieso niet vaker dan om drie à vier weken
- Een boom of meerdere bomen in je tuin biedt schaduw voor de mensen en een thuis voor heel wat dieren
Nog meer voordelen
Water verdampt sneller uit de bodem wanneer gras te kort is. Bij langer gras kan het water beter in de grond trekken. Lang gras is ook beter bestand tegen droogte en hitte. Zo voorkom je in de zomer een gele, halfkale tuin.