PFAS-verontreiniging oefenterrein Brandweerkazerne Statiestraat

Na het bekend worden van vervuiling met PFAS nabij de fabriek van 3M in Zwijndrecht werd in heel Vlaanderen een inventaris gemaakt van plaatsen waar PFAS zich mogelijk in de bodem zou bevinden. De focus lag hier onder andere op plaatsen waar er in het verleden door de brandweer veelvuldig blusschuim werd ingezet. 

Locatie-informatie

Brandweerkazerne Nijlen gelegen Statiestraat 11 met aanpalend grasveld dat vroeger door de brandweer gebruikt werd als oefenterrein.

Aanleiding tot het PFAS-onderzoek 

Op het oefenterrein werd vroeger geoefend  met PFAS-houdend brandblusschuim.  Dit gaf aanleiding om de site te onderzoeken op mogelijke PFAS-vervuiling. 

Voor meer informatie over PFAS kan u terecht op  https://www.vlaanderen.be/pfas-vervuiling/over-pfas-kenmerken-verspreiding-risicos-en-maatregelen

Voor meer informatie over de geldende no-regretmaatregelen kan u terecht op  https://www.vlaanderen.be/pfas-vervuiling/nijlen-no-regret-maatregelen-pfas


Veelgestelde vragen

Wat zijn no-regretmaatregelen?
No regret-maatregelen zijn voorzichtigheidsmaatregelen die worden aanbevolen rond een problematiek waarover nog geen volledige wetenschappelijke kennis aanwezig is.

Voor PFAS zijn het maatregelen die helpen om onze blootstelling aan PFAS te beperken en om opstapeling en belasting in ons lichaam te voorkomen.

Zal de bodem van het oefenterrein moeten gesaneerd worden?
Als na het beschrijvend bodemonderzoek zou blijken dat er een bodemsanering nodig is, starten we na goedkeuring door de OVAM een bodemsaneringsproject op. Dat onderzoek zal bepalen hoeveel van de verontreiniging effectief moet weggenomen worden en op welke manier. We kunnen dit pas bepalen na afloop van het onderzoek. Het bodemsaneringsproject zal ten vroegste starten in 2024.  

Het is mogelijk dat ook het grondwater gesaneerd moet worden. Dat zal ook in de loop van het onderzoek bepaald worden.

Welke voorzorgsmaatregelen neemt de gemeente voor de buitenschoolse kinderopvang?
De speelzone van de buitenschoolse opvang wordt gesaneerd door het afgraven van het onverharde deel tot op een diepte dat de richtwaarden  op geen enkel boorpunt nog overschreden worden.
In tussentijd blijft de speelzone afgesloten.