Bevelse dreef opnieuw open na snoeiwerken en klaar voor een mooie toekomst

De dreef is opnieuw een veilige verbinding voor mens en dier

De snoeiwerken aan de 166 monumentale bomen van de Bevelse dreef zijn afgerond. Deze historische dreefvormt een onmisbare, veilige en groene verbinding tussen Bevel en Nijlen. Dankzij een samenwerking tussen Regionaal Landschap Rivierenland, Lokaal bestuur Nijlen, buurtbewoners, Arbofauna, en financiële steun van Provincie Antwerpen, is de dreef niet alleen veiliger en toegankelijker gemaakt voor wandelaars en fietsers, maar ook voor bedreigde diersoorten zoals de ingekorven vleermuis, de ringmus en de zomertortel. Natuur en recreatie gaan er meer dan ooit hand in hand. Er wordt ook letterlijk werk gemaakt van de toekomst met een landschappelijk ontwerp.

Veilige verbinding

De Bevelse dreef is één van de mooiste trage wegen in de regio. Omgeven door Amerikaanse eiken, zomereiken, paardenkastanjes en tamme kastanjes, biedt de dreef een idyllische route voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers. Het onderhoud van de bomen zorgt voor een veilige verbinding tussen Bevel en Nijlen en behoudt bovendien het karakter van dit historische landschap, dat sinds 1893 een geliefd stukje erfgoed is.

“Het is prachtig om te zien hoe deze dreef niet alleen natuur en cultuur, maar ook mensen met elkaar verbindt,” zegt uittredend schepen Griet Van Olmen van Gemeente Nijlen.

Functioneel Ecologisch Netwerk van onschatbare waarde

Naast haar recreatieve waarde vormt de dreef ook een essentiële schakel in het Functioneel Ecologisch Netwerk (FEN). De ingekorven vleermuis, een van Europa’s zeldzaamste vleermuizen, profiteert van het herstel van de dreef en de omliggende beekvalleien. Deze soort gebruikt de dreef als veilige corridor om te foerageren. Ook vogels zoals de steenuil, zomertortel en ringmus vinden hier een verbeterd leefgebied dankzij het project.

Met Functioneel Ecologische Netwerken (FEN) verbindt provincie Antwerpen de leefgebieden van lokale planten en dieren”, verduidelijkt gedeputeerde Jan De Haes, bevoegd voor milieu en natuur. “Met groene en blauwe verbindingen maken we de weg vrij zodat deze soorten hun natuurlijke gps kunnen volgen, zonder obstakels. Zo geraakt elke lokale soort veilig thuis.Dankzij een investering van €28.000 via FEN-subsidies, zijn de snoeiwerken aan de Bevelse dreef een voorbeeld van hoe recreatie en natuur hand in hand kunnen gaan.

Samenwerking en toekomstvisie

Het project is het resultaat van samenwerking tussen Regionaal Landschap Rivierenland, Provincie Antwerpen, Arbofauna, landbouwers en enkele buurtbewoners. Momenteel worden de plannen uitgewerkt om het beheer van de dreef duurzaam te verankeren. Er gaan rioleringswerken plaatsvinden met de nodige sanering van nutsleidingen. Het landschappelijk ontwerp, opgesteld door Lama, zal door een studiebureau verder worden uitgewerkt met het oog op een aanbestedingsdossier.