Testopstelling met bloembakken aan begin zone 30 in Bevel

31
jan
2024

Binnenkort volgt de laatste stap in de uitrol van Baanbrekend Bevel. Dit gebeurt in de vorm van een testopstelling met poorten aan het begin van de zone 30. Bloembakken zorgen daar voor wisselend verkeer. Die worden deze week geplaatst. Na drie maanden is er een evaluatie, op basis van onder andere snelheidsmetingen en verkeerstellingen. Maar zoals in het hele project vraagt lokaal bestuur Nijlen ook hierover de mening van bewoners.

Tellingen met behulp van burgers

De cijfers van tellingen tot nu toe, die spreken voor zich. Uit de tellingen blijkt dat een aanzienlijk deel van de passerende voertuigen te snel rijdt, zowel in de zones 50 als de zone 30. Metingen in de maand december bv hebben aangetoond dat van het verkeer komende van Nijlen, slechts één derde zich aan de snelheid houdt, met hier en daar enkele opmerkelijke uitschieters.

Poorten aan begin van zone 30

Op de Nijlensesteenweg komt er zo’n poort en in Bevel-Dorp twee, eentje als je toekomt vanuit Kessel en eentje als je Bevel centrum nadert vanuit Heikant. Deze poorten komen in de vorm van een bloembak die op één rijvak staat en die wisselend verkeer creëert. De beplanting blijft laag zodat de zichtbaarheid op naderend verkeer verzekerd is. De bloembakken zelf krijgen reflectoren en er komt accentverlichting.

Dit lijkt sterk op de opstelling in Itegem-dorp, waar er ook al jaar en dag poorten zijn bij het binnenrijden van het centrum rond de kerk