Rijke archeologische site gedocumenteerd aan brug Mol-Ter-Nete

De bruggen Mol-Ter-Nete, die het Netekanaal en de Kleine Nete overspannen, zijn aan vervanging toe. De volgende jaren bouwt De Vlaamse Waterweg nv een gloednieuwe brug, die Zandhoven, Ranst en Nijlen zal verbinden. Een exacte startdatum voor dit project is nog niet bekend, maar er vinden al wel voorbereidende natuur- en watercompensatiewerken plaats in de regio. In augustus en september 2024 voerden archeologen van BAAC in opdracht van De Vlaamse Waterweg een archeologisch onderzoek uit. Het terrein, gelegen langs de Netevallei, bleek een archeologische schatkamer met meer dan 1200 grondsporen die teruggaan tot de ijzertijd en middeleeuwen. Deze sporen, voornamelijk paalkuilen van houten boerderijen, geven een zeldzaam inzicht in de bewoning van dit gebied door de eeuwen heen.

Meer gevonden dan gedacht
Eerder onderzoek met proefsleuven had het hoge archeologische potentieel al aangetoond, maar het resultaat overtrof de verwachtingen. Archeologen hebben sporen ontdekt van nederzettingen uit de ijzertijd (800-57 v. Chr.), vroege middeleeuwen (ca. 450-900 n. Chr.) en volle middeleeuwen (900-1200 n. Chr.). Verder wijzen enkele vondsten, zoals verspreide steentijdartefacten, erop dat ook in de prehistorie mensen langs de Nete leefden.


In het hogere deel van het terrein zijn sporen van middeleeuwse gebouwen aangetroffen, waaronder de resten van een bootvormige boerderij, typerend voor de volle middeleeuwen. Naast deze structuur werden sporen van een rechthoekig gebouw uit de vroege middeleeuwen gevonden. In het lagere, nattere gedeelte vonden archeologen resten van een boerderij uit de vroege ijzertijd, met een wandgreppel die diende om het vlechtwerk van de buitenmuren te ondersteunen.

Bijzondere artefacten
Een bijzonder element van de vondst is een vrijwel intact potje, vermoedelijk een offer voor de goden, dat werd aangetroffen in één van de sporen. Daarnaast is een bronzen fibula of mantelspeld uit de Karolingische tijd ontdekt, een zeldzame vondst die nog geconserveerd zal worden. Dit type speld werd gebruikt om de mantel vast te maken, maar had ook een decoratieve functie.
De komende maanden zullen specialisten de vondsten nader onderzoeken om een volledig beeld te schetsen van de bewoning en activiteiten in het gebied tijdens de ijzertijd en middeleeuwen. Alle resultaten worden later gebundeld in een uitgebreid eindrapport, dat meer inzicht zal bieden in de rijke geschiedenis van de Netevallei.


Voor meer informatie over het project Mol-Ter-Nete kunt u terecht op de website van De Vlaamse Waterweg: https://vlaamsewaterweg.be/nieuwe-brug-mol-ter-nete