Compostmeesters

Een team van 9 vrijwillige kringloopkrachten (compostmeesters) begeleiden de Nijlenaars die thuis hun groenten-, fruit en tuinafval willen omzetten tot compost die herbruikbaar is in de tuin als humus en dus als waardevolle bodemverbeteraar. Een groene  GFT afvalcontainer bezitten om je GFT mee te geven met de ophaaldienst is dan eigenlijk niet meer nodig en zo spaar je ook geld uit.

Composteren is een natuurlijk proces waarbij onder gecontroleerde omstandigheden het GFT terug in de natuurlijke kringloop wordt gebracht. Om te composteren is een goede afwisseling nodig van groen materiaal (vochtige, zachte en voedselrijke tuin-en keukenresten) en bruin materiaal ( droge bladeren, stugge en grove tuinresten). Zeker geen gekookte etensresten. Na een maand of 9 bekomt men compost. Regelmatig het materiaal omzetten om te beluchten is de boodschap die de kringloopkrachten mee geven.  Zelfgemaakte compost is donkerbruin, kruimelig, meestal naar bosgrond ruikend materiaal. Voor kleinere tuinen is een compostvat aangewezen. Wie meer GFT heeft en dus ook een grotere tuin gebruikt best een compostbak. Beide te koop bij de gemeente. Een bak is ook gemakkelijk zelf in elkaar te knutselen.

Wie in zijn tuin één of meer kringlooptechnieken toepast, bezit een kringlooptuin. Hierop sturen de Nijlense kringloopkrachten volmondig aan. De kringloopkrachten beschikken over een demoplaats op het Nijlense containerpark en vanaf maart, telkens op de tweede zaterdag van de maand tussen 10 en 12u.,  zijn de kringloopkrachten aanwezig op hun demoplaats om de thuiscomposteerders met raad en daad bij te staan. Op de tweede zaterdag van oktober sluiten de kringloopkrachten hun seizoen af. In de maand juni organiseren ze hun "kringloopweekend" op hun demoplaats op het containerpark. De data waarop de demoplaats bemand is, vind je terug in het roze vakje met K op de afvalkalender.

De Nijlense kringloopkrachten zijn Nikki Van Roosbroeck; Hilda Van Rompaey, Ward Vercammen, Louis Van Tendeloo, Herman De bruyn, Jos Engelen, René Mariën, René Van Goubergen en Bert Sleeckx.